Tilbake til alle arrangementer

«Det er ei tid for alt som skjer under himmelen»: Hvordan jernverkene forandret menneskers opplevelse av tid

  • Næs Jernverksmuseum 10 Jacob Aalls vei Agder, 4934 Norge (kart)

I 1665 kom jernverket inn som et fremmedlegeme i det gamle jordbrukssamfunnet. Menneskene levde i og med de naturlige, gjentagende rytmene – kroppens rytme av våkenhet og hvile, dag og natt, årstidene – og de kristne høytidene. Myndighetene tvang bondefolket rundt jernverket til å lage trekull, og på denne måten innførte de døgnkontinuerlig skiftarbeid over lengre tid i bondesamfunnet. Denne nye tidsrytmen var en kraftig forstyrrelse av menneskenes naturlige og religiøse rytmer.
Enda verre var det for arbeiderne ved masovnen. Arbeiderne måtte jobbe døgnkontinuerlig på skift ikke bare i noen uker, men i opptil to år. Dette fordi masovnen måtte fôres med malm, trekull og kalk klokka rundt (mens jernverkseieren sov). Denne nye industrielle tidsrytmen var et nokså dramatisk brudd med menneskenes naturlige rytmer. Dette og mye mer handler Frank Meyers foredrag om.


Tid: Tirsdag 30. januar 2024 Kl. 19.00–20.00
Sted: Snekkerbua, Jacob Aalls vei 10, Nes Verk
Inngang kr. 60,- inkluderer kaffe og munke


Foto: Nina Frantzen.

Frank Meyer er historiker ved Næs Jernverksmuseum.


Tremodell til en ovnsplate, skjært av Ole Weierholt (1718–1792) for Frolands jernverk. Motivet heter “Tempus fugit” – Tida flyr. Foto: Anne-Lise Reinsfelt/Norsk Folkemuseum.


Velkommen!