Næs Jernverksmuseum gir en ekte og autentisk opplevelse
hvor elevens nysgjerrighet og lærelyst møter historiebevissthet .
Vi legger vekt på den gode fortellingen i vårt historiske verksmiljø.
Bygninger, gjenstander, modeller og kulturlandskapet på Nes Verk gir opplevelser og innblikk i en spennende fortid. Her er en unik mulighet til å fordype seg i livet ved de gamle jernverkene både når det gjelder produksjonsprosessene og menneskene som levde og arbeidet her.
Tilbudene våre tilpasses de ulike alderstrinn og alle elever er velkomne fra 1. trinn til videregående skole!
Ta kontakt med Museumspedagog Brita Flor på telefon 48 02 11 78 eller epost bf@jernverksmuseet.no. Vi ønsker dere hjertelig velkomne!
Næs Jernverksmuseum
På Nes Verk var det produksjon av jern og stål i nesten 300 år, helt fram til 1959. Dette gjør at vi har mange bygninger og et miljø som gir en unik ramme for å fortelle verkshistorien.
Det fysiske miljøet og kulturlandskapet gir elevene en dypere forståelse av historien og av produksjonsprosessene som ble benyttet ved hjelp av vannkraft og kull som energikilder. Vi setter i gang vannhjulet som drev blåsebelgene til masovnen for å vise dette.
I tillegg til historien om hvordan jern og stål ble framstilt i gamle dager, forteller vi historien om hvordan hverdagen var for dem som arbeidet ved verket.
Solberg gruve
Solberg gruve var Næs Jernverks lokale gruve og leverte malm til verkets masovn i 150 år. I dag kan elevene selv lete etter jernmalm, gå i de trange gangene med lommelykt og høre fortellingen om gruvedriften. Vi går gjennom flotte gruveganger og går går forbi 140 meter dype, vannfylte sjakter.
Alle som skal inn i gruva får låne hjelm, lommelykt og magnet. Gruva er godt sikret og tilrettelagt med gulv og rekkverk over dypene. Tilrettelagt for rullestolbrukere. Det er anlagt kjørevei helt fram til gruva med parkeringsplass.
Tur
Vår og høst er det flott å gå tur mellom Solberg gruve og jernverksmuseet på stier og skogsveier. Her går vi forbi gamle verksplasser, og høre historien om hvordan verksarbeiderne og deres familier levde. Turen tar omtrent en time, avhengig av tempo og alder. Tid til lunsj kommer i tillegg.
Denne dagen starter med omvisning i Solberg gruve og ender i masovnen på Næs Jernverksmuseum.
“Da vil vi få takke for et flott besøk både i Solberggruva og jernverket på tirsdag! Elevene fikk virkelig en opplevelsesrik dag. Det var også lærerikt og de fikk med seg mye god kunnskap på veien! Vi anbefaler gjerne denne annerledes skoledagen videre til andre. Takk for oss!”
Hilsen elever og lærere ved 2.trinn, Vegårshei skule
NB: Husk klær etter vær og gode sko, matpakke og sitteunderlag.
Vi tilpasser undervisningen
All vår undervisning tilpasses elevenes alderstrinn og vi legger opp aktiviteter deretter. Undervisningen foregår gjennom historiefortellinger og ved å følge produksjonsprosessen og vise elevene det fysiske arbeidsmiljøet som arbeiderne jobbet under. Vi kan også skreddersy opplegg hvis det er spesielle temaer elevene jobber med.
For elever i videregående skole tilpasser vi gjerne undervisningen etter pensum i historiefaget og trekker linjer til næringsutviklingen i landet på 1600- og 1700-tallet og/eller den industrielle revolusjonen som kom til Norge midt på 1800-tallet.
Tidsbruk
Vi ønsker å gi elevene en fin opplevelse hos oss og legger derfor vekt på å bruke god tid når dere er her. Omvisningen på jernverksmuseet tar ca. en time, avhengig av spørsmål og aktiviteter underveis.
I Solberg gruve tar hver omvisning ca. 1/2 time. Større klasser blir delt i to. Tar dere i tillegg gåturen mellom gruva og museet, så har dere program for en hel dag.
Koster det noe?
Det er gratis for grunnskoler og videregående skoler å besøke museet. Barnehager besøker også museet gratis.
Vi tenner settebål i gruva for kr. 400,-
Hvordan knytter vi undervisningen til det nye læreplanverket?
Den nye læreplanen er tydelig på hvilken plass kulturarven vår skal ha i undervisningen, og den viser til dette både under formålet og verdigrunnlaget for opplæringen. Her tas det til orde for å gi elevene historisk og kulturell innsikt og forankring for å ivareta og utvikle egen identitet. Elevene skal også få kjennskap til og forståelse for nasjonal kulturarv og internasjonale kulturtradisjoner.
Vi ønsker å gi elevene innsikt i og forståelse for den viktige kulturarven som jernverkene representerte. Her er den representert ved skogsbygdene rundt verket og bøndene, det lokale Næs Jernverk og folkene på verket og Solberg gruve og gruvearbeiderne. Denne aktiviteten var også en del av et større fellesskap av jernverk i Norge og internasjonalt.