Munker
Munker er en spesialitet fra Sørlandet og kakene har lange tradisjoner her på Nes. Jernverket produserte både vaffeljern og munkejern som ble skipet ut herfra.
Kakene stekes i munkejern over varme, uten stekeovn. Dette tyder på at munker er en gammel kakesort, kanskje fra så langt tilbake som middelalderen. Antakelig er kakene kommet sjøveien til oss fra Kontinentet, og de kalles "æbleskiver" i Danmark.
Disse fristende kakene kan du bake selv og hos oss får du kjøpt både munkejern og hefte med oppskrifter fra Tvedestrandsdistriktet. Vi gir også ut gratis vår egen, lokale oppskrift etter Ingeborg Ausel fra Holt.
Ingeborgs munker
3 egg og 2 kopper sukker piskes til eggedosis
Tilsett 4 kopper mjøl, 2 kopper kefir og 4 ts bakepulver.
Noen gode tips fra Ingeborg:
Steikes i mye, gjerne ekstrasaltet smør, bør bruke margarin.
Ikke for høy varme, munkesteiking krever tålmodighet!
Første snuing skjer tidlig, kan være vanskelig fordi røra er klissen.
En tynn gaffel + en smal steikespade er gode redskaper.
Etterpå snus de flere ganger rundt og rundt så de får fin form og blir jevnt stekt.
PS: 1 kopp er ca 2,4 dl
Oppskrift etter Ingeborg Ausel fra Holt i Agder.