Forvaltergården

I bymuseet “Forvaltergården” i Tvedestrand sentrum besøker du det gamle apoteket og den gamle kramboden.

 

Museets krambod har interiør og gjenstander fra første halvdel av 1900-tallet. Her måler vi opp drops slik det ble gjort i eldre tider. Dropsene faller i smak hos både store og små.

Du kan også se utstillingen "Tvedestrand gjennom 1000 år" og en utstilling om konfeksjonsfabrikken Frøja som vi har kalt "Frøja - fra snørekorsett til hold-in. Undertøysproduksjon i 92 år".

Filmen "Operasjon mørkemann" og “Operasjon mumie”, etter Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes populære barnebokserie om Detektivbyrå nr.2, er bl.a. spilt inn i Tvedestrand og i Forvaltergården. Vi selger derfor noen av bøkene i bokserien.

I den idylliske museumshagen er det kafe og arrangementer gjennom hele sommeren.

DSC_0004.jpg

Forvaltergården ligger i Hovedgata 76. Gratis inngang


Foto: Styrkar Braathen/Næs Jernverksmuseum

Foto: Styrkar Braathen/Næs Jernverksmuseum

Historikk

Forvaltergården i Tvedestrand var bindeleddet mellom Næs Jernverk og "den store verden". Det var her proviant- eller magasinforvalteren holdt til. Han hadde ansvaret for all inn- og utskipning som jernverket sto for. Her hadde han kontor og her bodde han og familien.

Alt tyder på at Forvalterboligen, slik vi kjenner den i dag, ble oppført for Næs Jernverks tredje magasinforvalter, Knut Westlye. Vi finner han nevnt i verksboken fra 1773. Tidligere forvaltere har altså bodd i sine private hus. Stillingen står oppført som «proviantforvalter», og er sikkert den mest dekkende betegnelsen for forvalterens mange oppgaver, fra import av varer, utskiping av jernverksprodukter, til utdeling av naturalia som lønn for utført arbeid.

Forvaltergården i Tvedestrand er en av de eldste og best bevarte bygningene i byen og er preget av rokokkostilen. Huset ble oppført i tidsrommet 1772-1774 under jernverkseier Jacob Schnell.

I 1880 flyttet forvalteren ut og Tvedestrand apotek inntok lokalene. Dette var store og flotte lokaler etter datidens standard og apoteket ble værende her fram til 1991. Dagens interiør er fra 1929 med innredning i flammebjørk.


Ta kontakt med Næs Jernverksmuseum for mer informasjon om museet.

Les mer om Forvaltergården her. Forfatter er Fie Skår Trysnes. Hans Olaf Aanensen har en fyldig artikkel om huset i "Tvedestrand gjennom 150 år. 1836-1985." Jubileumsbok for historielaget for Dypvåg, Holt og Tvedestrand.