NB: Torsdag 30. kl 19:00
Myntverk og bergverk henger ofte sammen. Vi kjenner mynter preget av både gull, sølv, kobber og jern, og besøker noen av de gamle myntverkene i Europa som var knyttet til kjente bergverk.
Vi tar veien innom erkebispens myntverksted i Trondheim før vi retter blikket på Den Kongelige Mynt på Kongsberg som ble etablert i 1686. Virksomheten ved Mynten var Norges første presisjonsindustri basert på kunsthåndverk, og har en del til felles med ovnsproduksjonen ved jernverkene, hvor kunstnere skar ovnsmodellene i tre, så graverte stempelskjæreren pregestemplene i stål fra Eidsfoss jernverk
Her ser vi hvordan mynt og medaljer er blitt framstilt gjennom tidene, og lar medaljer, speciedalere, mark, skilling, kroner og øre fortelle historier.
Vi får høre om den brutale avstraffelsen av myntmester Meyer for underslag i 1729 og om utmyntingen av de flotte rytterkronene av det store sølvfunnet fra Anna Sofie gruve. Myntene ble sendt i gave til dronningen med samme navn som gruva, i anledning Sølvverkets 100-årsjubileum i 1723. Gaven veide veiet ca. ett tonn!
Ved flere tilfeller er det funnet gull i flere av Sølvverkets gruver på Underberget. Gullet havnet på Mynten hvor det ble preget både medaljer og dukater. Gullfunnet i Beständige Liebe gruve i Svartås i 1697 resulterte i en liten håndfull gulldukater, men som kostet Sølvverket dyrt. Gull fra Eidsvoll Gullverk ble også sent til mynten for preging av en kongelig gave.
De fleste kongebesøkene på Kongsberg er dokumentert gjennom medaljer preget på Mynten. Kongebesøkene sto for øvrig i sterk kontrast til dagliglivet i bergstaden.
Vanlig sirkulasjonsmynt ble preget i sølv inntil 1919, hvor legeringer av kobber og nikkel overtok som myntmetall, og vi får vite hvorfor det ble laget hull i myntene. Under krigen hvor kobber og nikkel ble benyttet til andre formål, ble den såkalte okkupasjonsmynten preget i sink og jern.
Kong Olavs første myntrekke fra 1958 ble formgitt av Per Palle Storm og vakte stor oppsikt blant publikum og skapte lange diskusjoner på Stortinget. For første gang på vel 600 år manglet riksvåpenet på myntene, det ble byttet ut med motiver av dyr. En helt spesiell historie sørget for at en av disse myntene ble en av Norges mest verdifulle i nyere tid.
NB Torsdag i Snekkerboden kl 19:00
Gratis inngang for alle
Etter foredraget holder Jernverkets venner sitt årsmøte