Lynkurs i ovnspussing
Gamle ovner er klenodier og hører hjemme i eldre hus. En gammel, rusten ovn kan ofte med enkle midler restaureres og få tilbake sin fordums glans. Her gir vi deg et lynkurs i ovnspussing.
Du begynner arbeidet med å fjerne rust fra de enkelte ovnsdelene, noe som selvfølgelig er lettest å få til når ovnen er demontert. Så mye som mulig av synlig rust bør fjernes for best mulig å forebygge fremtidige rustproblemer.
Det mest skånsomme for jernet er å fjerne rust med stålbørste (håndbørste). Vi anbefaler derimot ikke å bruke verken stålbørste på drill eller sandblåsing. Disse metodene vil være mer effektive, men du kan fort være uheldig og slipe ned for mye. Sandblåsing vil i tillegg forandre ovnens patina. Rustflak kan forsiktig pirkes vekk med et skrujern eller en kniv
Når ovnen er ferdig pusset må den overflatebehandles. Vi bruker
Liberon Grafittkrem som er et rent naturprodukt bestående av oppmalt grafitt blandet med voks. Grafittkremen gir en rustikk, antikk overflate og fremhever støpejernsdetaljer og profiler. Grafittkremen støver ikke under polering, den tåler høye temperaturer, skaller ikke av (det er ingen lakk) og blir ikke hvit ved sterk varme.
Vi pleier å tynne ovnssverten ut i terpentin, for så å påføre blandingen ved hjelp av en myk pensel. Ovennevnte blanding skal være godt flytende for lett å komme inn i alle fordypninger og porer i jernet.
Når sverten har tørket vil man få en noe blass og matt overflate på jernet. Svertingen kan gjerne gjentas. Deretter poleres overflaten blank med en myk kost. En ekstra gevinst ved dette er at man fjerner overflødig ovnssverte slik at ovnen ikke farger av i ettertid.
Det er ikke unormalt at gamle ovnsplater har en eller flere sprekker. Dersom ovnen bare skal stå til pynt gjør dette ingenting, men skal den brukes stiller det seg litt annerledes. Sprekkene kan i de fleste tilfeller fylles med ovnskitt. Kittet henger godt på jernet. For å være på den sikre siden, kan man sørge for at platen er rustfri også på baksiden. Det er verdt å merke seg at ovnskitt etter hvert blir hvitt, da kan man sverte over med ovnssverte.
Noen sprekker er så store at ovnskitt vil falle ut igjen. Da kan man selvfølgelig tette hullet ved å sveise på en plate på baksiden. Dersom dette skulle være aktuelt må man overveie nøye om sveising er helt nødvendig. Det er også mulig å la sprekkene være som de er, og sette ildfast stein inne i brennkammeret. Klinking kan også være et alternativ. Både sveising og klinking bør utføres av fagfolk.
Man må ikke glemme at gamle ovner er antikvariske gjenstander. Kanskje ovnen vil være best til pynt?
Lykke til med arbeidet!