Vindovn fra Bolvig jernverk
Næs Jernverksmuseums ovnssamling presenteres på Digitalt Museum, og vi legger ut nye ovner der etter hvert som de settes opp, kontrolleres og fotograferes. Ovnen vi presenterer her er en vindovn fra Bolvig jernverk.
Denne ovnen er antatt produsert mellom 1840 og 1860. Den er merket BOLVIG WÆRK.
Vindovn er en felles betegnelse på jernovner med ovnsdør med ventil, i motsetning til den helt lukkede bileggerovnen. Døråpningen med ventil for trekk skaper "vind" i ovnen til pipa, derfor betegnelsen vindovn. Ovnstypen egner seg best for ved og ble dermed populær i skogsdistriktene på Østlandet, Sørlandet og i Trøndelag fra midten av 1600-tallet.
Ovnen er også en etasjeovn med svunget topp. Alle ovnsplatene er rammet inn med en enkel profilert list ytterst på ovnsplaten. Hovedmotivet på langsiden er en lyre med en griff på hver side stående på en sokkellist. Ovnen er oppover i etasjene dekorert med blomsterdekor.
Bolvig Jernværk, eller Volds Jernværk, lå innerst i Voldsfjorden vest for Porsgrunn. Verket ble grunnlagt i 1692 av Holden verks eier, Halvor Sørensen Borse. Ved Bolvik fikk verket tilgang på en god havn og trekull. Verket fikk tildelt en «kulle-circumference» av kongen og fikk dermed enerett på å ta ut skog til trekull. Bøndene innenfor distriktet ble pålagt å hugge tømmer, brenne trekull og kjøre dette til verket. Etter flere familiære eierskifter overtok de siste eierne, J. & E.M. Flood, verket i 1841 og drev det frem til ca. 1865.
Verket fikk malmen først og fremst fra Arendal, bl.a. Aslak gruve og Gamle Mørfjær gruve ved Neskilen, og fra Kragerøområdet, fra Fehnsfeltet og fra mindre gruver nær verket. Produksjonen omfattet rujern, stangjern og støpegods, primært i form av rikt dekorerte ovner. På og ved Bolvik gård ses fortsatt bygninger fra jernverkstiden.
Lyren er et strengeinstrument og var kjent i oldtidens Hellas. Instrumentet ble brukt ved fremføring av poesi og begrepet lyrikk er avledet av lyre. Griffen har tradisjonelt symbolisert sola, himmelen og det gylne morgengryet, og har i flere kulturer vært brukt som symbol på årvåkenhet og aktpågivenhet.
Du kan se flere av våre ovner på DigitaltMuseum.
Kilder
- Vogt, Johan Herman Lie: De gamle norske jernverk, 1908.
- Hamran, Ulf: Gamle ovner i Norge, 2000
- Wikipedia og Digitalt Museum
- Svein Lunds blogg: Gruva og eg. http://gruve.info/gruvaogeg.htm