Hammer-bildene

Disse tre bildene viser Fossum hammer i 1792. Denne hammeren lå i Lysakerelven mellom Bogstadvannet og Røa. Anlegget var en veldig viktig del av Bærum jernverk. Det var her at det sprø støpejernet fra masovnen ble omgjort til smibart stangjern. Bildene er basert på prospekter som Lorentzen laget.

 
 

Bildet øverst til venstre: «Utsikt over Fossum hammer»

Den laftede bygningen midt i bildet er trolig en liten mølle for korn. Selve hammerbygningen skimtes rett bak med to høye piper og innretninger for å slippe vann inn på vannhjul. Inntaksdammen ser ut til å være en tømmerkistedam. 

Bildet øverst til høyre: Interiørbilde fra Fossum hammer

Den store vannhjulsdrevne hammeren er tydelig og sentralt i bildet. Der smir de ut «stangjern». Det er jern med så lavt karboninnhold at det kan smis.

I venstre kant av bildet bæres det inn trekull. En hammersmie brukte veldig store mengder trekull for å «ferske» det sprø rujernet fra masovnen.

I bakgrunnen ses en diger vannhjulsdrevet dobbel blåsebelg som blåser luft inn i en stor peis eller grue.

Den store peisen er en såkalt Tysk-herd. Det er her selve ferskingen foregår. Rujernsbarrene blir smeltet ned, og oksygenet i innblåsingsluften binder til seg karbonet i det smeltende jernet. Deretter blir smeltestykket smidd ut til stangjern.

Bildet nederstr: «Andre utsikt over Fossum hammer»

I dette perspektivet ser vi tydeligere selve hammerbygningen med sine to piper.

Vi ser også «pådraget» til tre vannhjul.

Prospektet nedenfor er laget av Erik Pauelsen i 1788 og viser mer av interiøret i Fossum hammer. Her ser vi at de hadde 2 stk Tysk-herd og 1 hammer – altså 3 vannhjul.

Erik Pauelsen, Det indre af Bærums jernverk, 1788 (Sorø Kunstmuseum – Foto: Anders Sune Berg)