Arne Nygård-Nilssen


En skattejeger blant de gamle
norske jernovnene

«Det indre af et Jernverk fra slutningen af det 18de aarhundrede». Bildet er antakelig fra Bærums verk etter en tegning av professor Christian August Lorentzen (1749-1828) som var dansk kunstmaler.

«Det indre af et Jernverk fra slutningen af det 18de aarhundrede». Bildet er antakelig fra Bærums verk etter en tegning av professor Christian August Lorentzen (1749-1828) som var dansk kunstmaler.

Dagene fremover gir gode muligheter til virkelig å fordype seg i interessante temaer. Det er nok mange meninger om hva som kan være av interesse, men vårt tips er temaet gamle norske jernovner!

Arne Nygård-Nilssens tobinds verk "Norsk jernskulptur I og II"

Arne Nygård-Nilssens tobinds verk "Norsk jernskulptur I og II"

På Næs Jernverksmuseum er vi over gjennomsnittet interesserte i gamle jernovner, og behandler derfor Arne Nygård-Nilssens tobinds-verk Norsk Jernskulptur I-II med ytterste respekt. Vi kan ikke annet enn å beundre et grundig detektivarbeid. Dette er en skattekiste for alle som er interesserte i gamle norske jernovner, jernskulpturer eller jernverkshistorie generelt.  Vi vil derfor presentere bøkene for dere her.

Kjell Norvin skriver i en bokomtale: "Som jernskulptur regnet man alt som ble støpt på grunnlag av forhåndsskårne former. Formene ble skåret i tre, av og til ble detaljer formet i bly eller annet brukbart materiale, og mange ganger nasket de løsninger fra hverandre. I hovedsak var det ovner som ble produsert, men også kaminplater, gravplater, gravstøtter og andre monumenter. I tillegg til at dette var en kunstindustri der utformingen av relieffene tydeligvis var utslagsgivende for salget, var særlig ovnstypenes arkitektoniske og funksjonelle form under stadig utvikling. I den perioden boken tar for seg, var Norge ledende som produsent av ovner med eksport til det øvrige Nord-Europa. Bortsett fra vikinger og tørrfisk var vel dette vår første foredlede eksportartikkel.»

En sjelden utgave av Christiania byvåpen, antakelig fra Nes 1748, nr. 681, side 270 i bind 1. Stilart: senbarokk og overgangen til rokokko. (NJ-005024)

En sjelden utgave av Christiania byvåpen, antakelig fra Nes 1748, nr. 681, side 270 i bind 1. Stilart: senbarokk og overgangen til rokokko. (NJ-005024)

Arne Nygård-Nilssen må ha vært en både tålmodig og samvittighetsfull mann. I 20 år arbeidet han med det som skulle bli et standardverk for norsk jernskulpturs historie. Han samlet ikke bare på de vakreste utgavene eller eksemplarer der kunstneren var velkjent. Alle ovner det var mulig å oppdrive skulle med i dette store verket. Opp mot 1000 bilder viser unike ovner fra de norske jernverkene i perioden 1630 til 1840. Det ble til slutt to bind: Norsk Jernskulptur I-II.

Etasjeovnen Kroningsregalia, Egelands jernverk fra 1807 med innskrift HC (Henrik Carstensen som eide verket fra 1799 til 1835). Ovnen har likhetstrekk med ovnen som i Norsk jernskulptur av Nygård-Nilssen har nummeret NN 246 antakelig av bilthugger O…

Etasjeovnen Kroningsregalia, Egelands jernverk fra 1807 med innskrift HC (Henrik Carstensen som eide verket fra 1799 til 1835). Ovnen har likhetstrekk med ovnen som i Norsk jernskulptur av Nygård-Nilssen har nummeret NN 246 antakelig av bilthugger O. N Weierholt, 1778. (NJ-005141)

I del 1 tar Nygård-Nilssen for seg de norske jernverkenes historie, ovnsstøpningens teknikk, europeiske forbilder og forutsetninger, de enkelte formskjærerne, og stilutviklingen fra renessansen til historismen. Boken er rikt illustrert med gjengivelser av tegninger og malerier av de gamle jernverkene, tegninger av masovner, tremodeller, motiver osv. Dette kunne i utgangspunket tatt pusten fra enhver, men fortvil ikke. Nygård-Nilssen har et språk det er lett å forstå og bli revet med av.

Del 2 er en omfattende katalog, som beskriver, illustrerer og angir mål på de aller fleste ovnene som ble produsert ved norske jernverk i perioden.

Arne Nygård-Nilssen (1899-1958) var utdannet kunsthistoriker, men begynte som volontør/assistent hos Riksantikvaren allerede i 1922. Arbeidet her førte til forskningsarbeider innen kunsthistorie og til dette bokverket, hvor bind 2 var hans doktorgradsarbeide.

Arne Nygård-Nilssen ca. 1950. Foto: Oslo bymuseum OB.F06279. Hentet fra Wikipedia commons.

Arne Nygård-Nilssen ca. 1950. Foto: Oslo bymuseum OB.F06279. Hentet fra Wikipedia commons.

Nygård-Nilssen var riksantikvar i perioden fra 1946 til 1958. Han jobbet bl.a. for bevaring av Bryggen i Bergen og Basarene i Oslo. Andre viktige saker på denne tiden var restaureringen av Håkonshallen, Akershus slott, Utstein kloster og Borgund stavkirke.

Riksantikvaren utga etter 2. verdenskrig en bokserie med tittelen «Norske Minnesmerker». Nygård-Nilssens verk Norsk Jernskulptur I-II fikk en naturlig plass i denne bokserien og kom for første gang ut i 1944. Denne bokserien er i dag et samlerobjekt og har en høy pris i antikvariatene.


Næs Jernverksmuseum trykte en faksimileutgave i 1998 som er til salgs i vår museumsbutikk til en rimelig penge. Ta kontakt med oss, så ordner vi frakt eller utlevering på Nes Verk. Telefon 37 16 05 00 eller på epost njm@jernverksmuseet.no.

Pris: kr 400,- for to bind + frakt